Receptek

BABOS TÉSZTA

Népszerű és laktató, de nem könnyű simonfai étel a Babos tészta.

HOZZÁVALÓK:

- 2,5 l víz

- 0.5 kg szárazbab

- 2 db közepes petrezselyemgyökér

- 4 db sárgarépa

- 1 fej vöröshagyma

- 4 gerezd fokhagyma...izlés szerint só, lestyán.....

- 1 zacskó nagy kockatészta

ELKÉSZÍTÉS:

A babot előző este beáztatjuk. A petrezselyemgyökeret és a sárgarépát hosszúkásra szeljük, s ez után - a tészta kivételével - föltesszük főni. Ha megfött, a zöldségekkel együtt leszürjük a a levet - a babot külön vesszük - , s ebből izlés szerint egy kis rántással levest készítünk. A babot összetörjük, paprikás-hagymás zsírral megöntözzük. A tésztát sós vízben kifőzzük, és erre halmozzuk az összetört babot.

 

JÓ ÉTVÁGYAT !!!

IMG_20201020_121357.jpg  IMG_20201020_121537.jpg

 

SZARVASPÖRKÖLT:

 

HOZZÁVALÓK 10 személyre:

- 3 kg szarvascomb

- fél kiló vöröshagyma

- fél kiló zöldpaprika és paradicsom

- 50 dkg zsír

- 30 dkg füstölt szalonna

- két fej fokhagyma

- két doboz marhamájkrém

 ételízesítő, só,bors és izlés szerint száraz vörösbor....

 

ELKÉSZÍTÉS:

A kockára vágott hagymát a zsiradékban üvegesre dinszteljük, majd beletesszük a kockára vágott füstölt szalonnát, a vékonyra szelt zöldpaprikát,paradicsomot és a felkockázott szarvashúst. Ezeket együtt pároljuk, s miután a hús levet eresztett, hozzáadjuk a sót, fokhagymát, pirospaprikát, s izlés szerint fűszerezzük. Az elpárolgott vizet vörösborral pótoljuk. Folyamatosan kóstolva kis lángon főzzünk, s közben  a levet májkrémmel sűrítjük. Köretnek főtt burgonyát vagy nokedlit kinálunk.